Koers van de vallende sterren voor Team Bouw en Techniek bij eerste marathon op natuurijs

Simon Schouten heeft de marathon op natuurijs in Haaksbergen gewonnen. 

Familiebanden

De vanwege de kou tot 100 ronden ingekorte wedstrijd in Haaksbergen kreeg bij de mannen een kopgroep met sterke familiebanden. Nederlands kampioen op natuurijs Bart Hoolwerf had zijn broer Evert bij zich en Bob de Vries wist zich in gezelschap van broer Bart (team Bouw en Techniek).

Bart Hoolwerf moest in zijn rood-wit-blauwe pak de strijd echter staken door een kromme schaats en van de familie De Vries – die zus Elma eerder net naast de zege zag grijpen bij de vrouwen – viel Bart weg.

Daarna zette Jorrit Bergsma, net als Bob de Vries op tijd terug uit Pyeongchang waar hij zilver won op de tien kilometer, de gashendel open. Met ploeggenoot Evert Hoolwerf in zijn spoor pakte hij een ronde op het peloton. Ook Robert Post (team Bouw en Techniek)  zou die ronde gepakt hebben, ware het niet dat hij vlak voor de aansluiting onderuit ging.

Elf achtervolgers pakten ook een ronde, waardoor de winnaar uit de groep van dertien leek te moeten komen. Daar dacht Bergsma anders over. Onder zijn impuls scheurde de kopgroep in twee├źn met Gary Hekman als belangrijkste slachtoffer.

Zo sterk als Bergsma – rijdend met nummer dertien – ook was, winnen deed hij niet. In de finale kwam hij door een val opeens op grote achterstand, maar knokte zich nog wel terug in de kopgroep en zag vervolgens ploeggenoot Schouten profiteren van zijn noeste arbeid.

Vervolg

Donderdag vervolgd het peloton zijn route op natuurijs in Arnhem, vrijdag rijden de mannen in Noordlaren.